Španělské kuře


Recept na tohle kuře jsem před dvěma lety vymyslela úplně spontánně a od té doby jej zařazuji docela pravidelně do našeho jídelníčku. Jsou v něm samé zdravé a vyvážené suroviny, je jednoduchý, vaří se v jednom hrnci a jako přílohu můžete zvolit rýži, brambory, salát, chléb nebo třeba quinou. Budete ho milovat vy i vaše děti, které vám s jeho přípravou mohou snadno pomoci.








Kuře vykostěte. Důležité je neřezat kuře jako pilkou, ale jedním tahem, ať jej nepotrháte. Jeďte přesně po kostech a pracujte hlavně špičkou nože. Přímé a jednoduché tahy. Klouby vždy zlomte, prořízněte vazy kolem a kost vytáhněte. Chce to trochu cviku, ale není na tom nic složitého.


Vykostěné kuře naložte do osolené citronové šťávy a nechte asi půl hodiny odpočívat. Kuře krásně zkřehne.


Cibuli, řapíkatý celer a mrkev omyjte, okrájejte tvrdé konce, mrkev oloupejte. Z odřezků, slupek a kostí připravte vývar.


Vše vložte do menšího hrnce, zalijte asi 1 litrem studené vody, mírně osolte a přiveďte k varu. Poté plamen stáhněte a nechte probublávat 20 minut.


Cibuli i česnek nakrájejte najemno, řapíkatý celer a mrkev na drobné kostičky. Na menší kousky nasekejte olivy a sušená rajčata, najemno bylinky, které odložte stranou k závěrečnému posypání.


Troubu předehřejte na 180 °C. Hrnec nebo hlubokou pánev, ideálně z litiny nebo materiálu, který můžete dát do trouby, rozehřejte s olivovým olejem na vyšší teplotu. Do hrnce vložte celou polovinu kuřete, kůží dolů. Kuře opečte pořádně dozlatova, asi po 5 minutách otočte a nechte zatáhnout z druhé strany. Kuře vyndejte na talíř a v hrnci opečte dozlatova cibuli, česnek, celer a mrkev.


Občas promíchejte. Po 10 minutách přidejte sušená rajčata, olivy a cizrnu. Směs osolte, opepřete a přidejte k ní kuře z talíře. Z masa určitě vytekla nějaká šťáva, kterou do směsi také přilijte. Zeleninovou směs navrstvěte na kuře a podlijte bílým vínem. Přidejte špetku uzené papriky, a až se víno vyvaří (cca po 1 minutě), vše zalijte passatou. Nakonec přilijte 1⁄2 litru připraveného scezeného vývaru, nádobu přikryjte poklicí nebo alobalem a vložte na 20 minut do trouby.


Před podáváním posypte nasekanými bylinkami.