Dýňovo-šafránové rizoto

Neznám člověka, který by u tohohle rizota neolizoval lžíci i misku ještě dobrých několik vteřin, než od úplně poblázněných chuťových buněk dorazí do mozku informace, že už není. Cože? To už je všechno pryč? Chci ještě! Víc! Víc rizota pro všechny! Kombinace krémové dýně, jemné rýže a másla pohladí po těle a chuť šafránu dodá glanc zlata. Pro masožrouty rozhodně doporučuju k rizotu připravit vepřovou panenku, hezky medium rare a s trochou tymiánu navrch. Tohle bude váš oblíbený nedělní oběd.


Troubu předehřejte na 200 °C.


Dýni omyjte, rozkrojte ji na polovinu a vydlabejte semena. Polovinu dýně dejte na plech, důkladně pokapte olivovým olejem a vložte do vyhřáté trouby. Dýni pečte doměkka, trvá to zhruba 30 minut. Když je dýně hotová, nechte ji trošku zchladnout a pak z ní okrájejte slupku. Měkký střed rozmixujte s olivovým olejem a troškou soli na hladké pyré.


Šalotku nakrájejte nadrobno. Ve větším hrnci rozpusťte máslo s trochou olivového

oleje, přisypte šalotku a nechte lehce zesklovatět. Mezitím okrájejte slupku z druhé poloviny dýně, dužinu nakrájejte asi na 1cm kousky a přihoďte je k šalotce. Rychle opečte dozlatova na nejvyšším plameni. Přidejte jen krátce propláchnutou rýži a zhruba 3 minuty ji ještě restujte se šalotkou a dýní. Přilijte víno a vše důkladně promíchejte. Přidejte šafrán a míchejte, dokud se nevypaří všechno víno. Trvá to zhruba další 3 minuty. Poté vmíchejte připravené dýňové pyré a zalijte 400 ml vývaru. Promíchejte, přiklopte a na 10 minut stáhněte plamen na nejnižší. Po 10 minutách naberte trošku rýže ode dna a ochutnejte. Pokud je rýže ještě hodně tvrdá, přilijte další část vývaru a promíchejte. Tekutinu přidávejte, dokud není rýže al dente a rizoto nemá krémovou

konzistenci. Dávejte pozor, ať se rýže příliš nevysuší či odspodu nespálí.


Když má rizoto odpovídající konzistenci, přidejte 2 lžíce másla a většinu nastrouhaného parmazánu. Lehce promíchejte, stáhněte z ohně a minutu nechte odstát. Rizoto rozdělte do hlubokých talířů, zakápněte olivovým olejem a posypte parmazánem.


Tip: Ozdobit můžete pečenými rajčátky.