Křupavý sladkokyselý salát s quinoou

V téhle kapitole již podruhé bude hrát prim quinoa neboli merlík čilský. Tentokrát ve vegetariánském salátu se skvělou hořčičnou zálivkou. Salát je hodně barevný, chuťově skvěle vyvážený a nejvíce v něm miluju opečené, křupavé kešu ořechy, které ještě více podtrhnou mírně oříškovou chuť quinoy. Stačí vám jen několik surovin, které je zapotřebí důkladně obalit dresinkem. Tahle studená nakyslá zálivka každý kousek v salátu perfektně ochutí.






















V téhle kapitole již podruhé bude hrát prim quinoa neboli merlík čilský. Tentokrát ve vegetariánském salátu se skvělou hořčičnou zálivkou. Salát je hodně barevný, chuťově skvěle vyvážený a nejvíce v něm miluju opečené, křupavé kešu ořechy, které ještě více podtrhnou mírně oříškovou chuť quinoy. Stačí vám jen několik surovin, které je zapotřebí důkladně obalit dresinkem. Tahle studená nakyslá zálivka každý kousek v salátu perfektně ochutí.


Nejdříve připravte dresink. Pokud máte med ztuhlý, nejprve jej trochu zahřejte a poté všechny ingredience smíchejte, sůl a pepř a chilli přidejte dle chuti až na závěr. Uložte do lednice. Quinou nejdříve několikrát propláchněte horkou vodou. Dejte do hrnce, zalijte 400 ml vody, lehce osolte, případně přidejte kurkumu, quinoa pak bude krásně žlutá. Přiveďte k varu a poté pod pokličkou na mírném ohni vařte cca 15 minut, dokud quinoa

neabsorbuje všechnu tekutinu. Uvařenou quinou promíchejte vidličkou, přendejte do velké mísy a nechte vychladnout. Kešu ořechy vsypte do rozehřáté pánve a asi 2 minuty za stálého míchání nasucho opékejte. Od ořechů nikam neodbíhejte, ať se nespálí. Opečené kešu můžete překrájet na drobnější kousky.


Cibuli, mrkev, cuketu a papriku omyjte a očistěte. Vše nakrájejte na půlcentimetrové kostičky. V pánvi na olivovém oleji vše krátce opečte. Avokádo oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, cherry rajčata nakrájejte na čtvrtiny a petržel nasekejte nadrobno. Quinou smíchejte s opečenou zeleninou, avokádem, rajčaty a petrželkou. Zalijte dresinkem a ještě jednou důkladně, ale zlehka promíchejte. Ochutnejte, případně dosolte a posypte opečenými kešu.

Tip: Nejraději připravuji všechny dresinky ve sklenici se šroubovacím víčkem. Vložím do ní všechny ingredience, zavřu víčkem a pořádně protřepu. Když uděláte zálivky více, můžete ji přímo ve sklenici skladovat v lednici.