Lilkový tatarák

Kdybych měla vybrat jeden jediný recept, který je za ty roky vaření nejoblíbenější, rozhodně bych se dopátrala, že všem nejvíc chutná lilkový tatarák. Je to s podivem, ale je to tak. Lilek je obecně moje oblíbená surovina, je krásný, chutný a jeho využití je opravdu mnohostranné. K receptu mě přivedl jeden starý známý, který žil na úplné samotě mezi lesy a oceánem v daleké Galicii, kde vyráběl domácí sýry, pěstoval zeleninu a jednoho krásného dne nás pohostil tímto výtečným pokrmem. Rozhodně je to jedno z nejlepších jídel, které znám, a vy určitě neváhejte s jeho přípravou.



Troubu předehřejte na 200 °C. Lilky omyjte, osušte a pečte v celku asi 25 minut. Zatímco se lilky pečou, omyjte a očistěte cibuli, papriku a česnek. Vše nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a na středním ohni opečte cibuli a papriku dozlatova. V závěru přidejte česnek a nasekané lístky rozmarýnu.


Po 30 vteřinách vmíchejte cukr a balsamico a pánev stáhněte z ohně. Lilky vyndejte z trouby, nechte trochu zchladnout. Vnitřek lilku vydlabejte, nakrájejte a přidejte do mísy k ostatní zelenině společně s konzervovanými rajčaty, ze kterých můžete částečně slít tekutinu, ať není tatarák řídký. Nakonec tatarák dochuťte solí, pepřem, hořčicí a worcestrovou omáčkou. Vychlaďte v lednici a podávejte s topinkami a česnekem.