Pohanková kaše s karamelizovanými hruškami a lískovými oříšky

Pohanka patří k tradičním surovinám našich babiček a já se k ní ráda vracím. Je bohatá na vitamíny a obsahuje zejména rutin, který pomáhá vstřebávat vitamín C, což se nám v podzimních dnech obzvlášť hodí. Navíc pohanka přirozeně prohřívá orgranismus. Její oříšková chuť v kombinaci s karamelem a hruškami Vás učaruje. Kaši si můžete předvařit již večer a ráno jen dovařit a ochutit.


 

Pohanková kaše s karamelizovanými hruškami a lískovými oříšky

Ingredience

Doba přípravy: 45 minut


Na 4 porce potřebujete:

  • 120 g pohanky lámanky

  • 300 ml vody

  • 300 ml ovesného mléka

  • 1 hruška

  • 50 g másla

  • 80 g cukru

  • 50 g lískových oříšků

  • Špetka soli


Pohanku několikrát propláchněte studenou vodou a odstraňte přebytečné slupky. Poté se špetkou soli a vodou dejte do hrnce, přiveďte k varu a vařte 5 minut. První dvě minuty pohanku hlídejte, při varu vzkypí a mohla by přetéct. Poté přikryjte a nechte 15 minut odstát. Tak si můžete pohanku přichystat již večer na ranní kaši.


Do hrnce poté přidejte ovesné mléko, přiveďte k varu a na velmi mírném plameni vařte do zhoustnutí. Hrušky opláchněte a nakrájejte na tenoučké plátky. Na pánvi si rozehřejte máslo přidejte plátky hrušek a půl minuty z každé strany opékejte. Pak přisypte cukr a nechte zkaramelizovat. Stáhněte z plotny. Na malé pánvi za stálého míchání opečte na sucho oříšky, trvá to asi 3 minuty. Nechte vychladnout a nasekejte. Kaši naservírujte do hlubokého talíře, ozdobte hruškami, přelijte karamelem a posypte oříšky.