Slané bylinkové sušenky



Tyhle sušenky nejenže skvěle vypadají, ale taky božsky chutnají a věřte mi, že leckteré chipsy,


krekry či tucky se mohou jít vycpat. Až k vám přijde kamarádka na víno, tímhle ji fakt odrovnáte.


Večer u vína sníte porci a druhý den ráno jí další dávku budete balit s sebou společně s mojí kuchařkou, aby si doma upekla svoje. Slané bylinkové sušenky prostě nezkazí žádnou párty ani pohodový večer u filmu. Voní po bylinkách a chutnají po parmazánu. Tak jdete na to?





Bylinky nasekejte na velmi jemno nebo rozmixujte v robotu se sekacím nástavcem. Část nenasekaných bylinek můžete odložit k ozdobení sušenek. K bylinkám přidejte sůl a pepř a smíchejte s moukou a najemno nastrouhaným parmazánem. Do směsi nakrájejte na kousky studené máslo a svižně vypracujte křehké, máslové těsto. Pokud by se hmota drolila, přidejte lžíci studené vody. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechte asi 1 hodinu odpočívat v lednici.


Troubu předehřejte na 180 °C. Polovinu těsta vyválejte na placku o tloušťce maximálně 0,5 cm. Rovnoměrně od sebe můžete do těsta zaválet také hezké části bylinek (lístky nebo i stonky s lístky). Z těsta pak


vykrajujte tvary sušenek dle vlastní fantazie. Teprve až zpracujete první polovinu těsta, vyndejte z lednice tu druhou a postup opakujte. Sušenky pečte podle velikosti 15–20 minut dorůžova, pokud přepečete, parmazán zhořkne. A jestli vám jedna strana trouby peče silněji, plech v polovině pečení otočte.


Sušenky nechte na plechu vychladnout a poté přesuňte do uzavíratelné nádoby, kde je můžete skladovat až do brzkého sežrání.