Tortilla de patatas


Jedním z nejtypičtějších Španělských jídel je právě tato tortilla [tortíja] – vaječná omeleta s brambory, opravdu fantastické a velmi jednoduché jídlo. Sestává jen z pár levných a všude dostupných ingrediencí a chutná skvěle teplá k večeři, ale i studená k snídani na druhý den. V tomto receptu by vás mohlo překvapit množství použitého oleje, nebojte se však, že se všechen vpije. V oleji se brambory s cibulí vlastně jen vaří, a tím pádem jej můžete opakovaně použít, Španělé říkají až pětkrát. Kvalita oleje vařením na nízký stupeň neutrpí přepálením, a proto jej po slití můžete uchovat na další vaření. Určitě ale sáhněte po extra panenském olivovém oleji (extra virgin), jelikož jeho chuť a kvalita zaručí opravdu skvělý výsledek.



Oloupané brambory omyjte, větší přepulte, a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.


Použijte hlubší, ideálně nepřilnavou pánev, kterou nejdříve hodně rozpalte, poté vlijte olej a stáhněte plamen na střední až mírný. Do oleje vložte nejdříve cibuli, po 2 minutách ji přesuňte děrovanou lžící nebo obracečkou do velké mísy. Do oleje vložte brambory a vařte je v něm cca 15 minut. Brambory se zespod lehce připečou, ale oleje musí být v pánvi opravdu dostatek, aby se brambory vařily a lehce karamelizovaly.


Když jsou brambory měkké, větší kusy ještě lehce obracečkou rozdrobte. Brambory z pánve přesuňte k cibuli, olej nechte zchladnout a slijte do sklenice na další použití. K cibuli s brambory přidejte vejce jen lehce prošlehaná se solí.


Směs promíchejte, můžete přidat i nastrouhaný sýr. Mísu přikryjte alobalem nebo talířem a nechte 10 minut odpočívat.


Ve větší pánvi rozehřejte trochu olivového oleje, směs vlijte na pánev a na mírném plameni opékejte z jedné strany. Jakmile je tortilla zpevněná, otočte ji pomocí talíře. Tedy na pánev položte talíř velikosti tortilly, překlopte ji z pánve na talíř a z talíře ji sesuňte zpět do pánve. Pak ještě krátce opékejte druhou stranu. Tortilla nesmí být vysušená.